Ministrul Sănătății CRITICĂ „relaţia” dintre români şi medicamente. „O folosim ineficient, pentru că, de multe ori, tratăm infecţii virale” Ce spune despre screeningul pacientului la internare, pentru depistarea purtătorilor de bacterii

Ministrul Sănătății CRITICĂ „relaţia” dintre români şi medicamente. O folosim ineficient, pentru că, de multe ori, tratăm infecţii virale Ce spune despre screeningul pacientului la internare, pentru depistarea purtătorilor de bacterii
Sursă Foto - Jurnalul.ro
Publicat: 04/02/2023, 12:56
Actualizat: 04/02/2023, 13:05

„România se află, în mod constant, alături de ţări precum Grecia, Italia şi Cipru, pe primele locuri la nivel european în ceea ce priveşte consumul de antibiotice.” Este afirmația făcută de Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, acesta explicând că, de multe ori, românii tratează virozele cu antibiotice, care sunt, de fapt, destinate infecţiilor bacteriene, iar astfel de dezvoltă rezistenţa bacteriilor la tratament. Ministrul Rafila punctează că „relaţia” dintre români şi medicamente poate fi îmbunătăţită printr-o mai bună informare și comunicare. 

„Suntem pe primele locuri (la consumul de antibiotice – n.r.) de mai mulţi ani. Am avut doar un singur an, cred că 2017, când am scăzut puţin, am ajuns pe locul patru şi ulterior am revenit; pe locul doi, de obicei, suntem, împreună cu alte ţări din sudul continentului şi mă refer aici la Grecia, Cipru, Italia. E clar că aceste substanţe, antibioticele care ar trebui să trateze exclusiv infecţiile bacteriene, sunt folosite cu foarte mult entuziasm în sudul continentului.

Avem o situaţie care nu e paradoxală, e raţională, până la urmă, pentru că în nordul continentului unde consumurile sunt foarte mici, sunt de câteva ori mai mici decât în sudul continentului, nu prea există bacterii rezistente la antibiotice, în timp ce la noi, sau în Grecia, sau în Cipru, sau chiar în Italia, bacteriile multirezistente sunt prezente peste tot. Nu există rezistenţă la antibiotice fără consum de antibiotice”, a declarat Alexandru Rafila sâmbătă, în emisiunea „Insider Politic” difuzată de Prima Tv.

„Sau mai mult, ele sunt păstrate necorespunzător – de obicei în baie, să ştiţi, sunt păstrate, unde e cald şi umed”

Ministrul Rafila atrage atenţia şi asupra modului de păstrare a antibioticelor, care duce de multe ori  la degradarea calităţii lor.

„În mod normal, farmaciile nu ar trebui să elibereze, din câte ştiu eu lucrul ăsta s-a mai îmbunătăţit, s-a reglementat, deci farmaciile eliberează cu mare greutate sau nu eliberează antibiotice. Dar, de exemplu dacă noi cumpărăm o cantitate de antibiotice pe care nu o folosim integral, mai rămâne în casă şi atunci o folosim.

Cum o folosim? O folosim total ineficient, pentru că de multe ori tratăm infecţii virale. Sau mai mult, ele sunt păstrate necorespunzător – de obicei în baie, să ştiţi, sunt păstrate, unde e cald şi umed – şi din cauza asta eficacitatea lor scade”, adaugă Alexandru Rafila, potrivit sursei citate.

Ministrul Sănătății a deschis și un subiect extrem de discutat și anume faptul că România are o problemă privind circulaţia bacteriilor multirezistente, inclusiv în spital. În acest context, acesta  a anunţat că Ministerul Sănătăţii a dezvoltat „un program ambiţios” care va fi extins la nivel naţional, care să permită screeningul pacientului la internare astfel încât purtătorii de bacterii multirezistente să nu fie puşi în saloane alături de pacienţi cărora aceştia le pot transmite bacteriile.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat aflat pe moarte își petrece ultimele săptămâni de viață creându-și propria versiune AI,...
Meteorologii Accuweather anunță 11 zile de mega-caniculă și risc uriaș de radiații în România. Ce...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la...
Modificări MARI de la 1 septembrie 2024 în sistemul de pensii: cine se va putea...
Reacţia unui băimărean când a văzut cam cât ar trebui să cheltuiască pe zi la...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Locuitorii de la granița cu Ucraina au fost avertizați că vor cădea obiecte din spațiul...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
ISU Tulcea emite RoAlert: Pot cădea obiecte din spaţiul aerian. România nu e vizată de...
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
S-A DAT ORDIN pentru România direct de la UE. Este obligatoriu până pe 15 OCTOMBRIE
Filmul de pe Netflix care a primit toate aprecierile. Nicole Kidman joacă rolul principal
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Copacii au devenit o sursă ascunsă de poluare a aerului în Los Angeles
×